新會員登記
搜索
查看: 1081|回復: 4

[求教] 我想問下咁多位師兄,,廟的問題

有冇師兄知龍婆多廟/龍婆本地址同點去呀??
近唔近曼谷
我唔知·不過幫你穩下
本文章最後由 lwh2011 於 31-8-2013 17:23 編輯

龍婆多廟:
Wat Pradu Chimplee:
วัดประดู่ฉิมพลี
เพชรเกษม 15
บางกอกใหญ่ 10600 ไทย
晌曼谷的.

如果你隊呢個地址俾的士司機, 有D司機會唔識去 (因為曼谷太多廟, 好多時司機未必識), 又或者見你係遊客就同你講好遠要收好貴等等, 其實間廟晌 “屈白欖”附近, 屈白欖晌曼谷好出名, 好多遊客會到, 所以亦有好多的士會識去. 建議你一去到曼谷, 就晌機場既各大電訊商到, 出張有上網功能既電話卡. 當你坐的士去到屈白欖後 (最好緊係拜會埋龍婆術師傅啦), 再用手機GOOGLE地圖功能, 幫你行過去. Wat Pradu Chimplee位置大概係屈白欖後面, 再過一條小村和小河就可以去到.

至於屈班拍, 晌佛統府, 包架的士去就穩陣. 去得佛統府, 就不如去埋屈史實燙拜啦胡.  
仲有, 小弟發現如果由曼谷市中心, 例如CHIT LOM, SIAM等地方出發去廟, 有時D司機會唔多想去, 又或者唔識去而拒載, 可能因為曼谷成日塞車, 一D路司機唔太想行. 所以小弟就試過坐BTS去到一些過左河既站, 例如wongwian yai, saphan taksin等, 再搵的士去, 通常唔會拒載….純粹個人經驗

評分

查看全部評分

lwh2011 發表於 31-8-2013 17:22
仲有, 小弟發現如果由曼谷市中心, 例如CHIT LOM, SIAM等地方出發去廟, 有時D司機會唔多想去, 又或者唔識去 ...