新會員登記
搜索
查看: 2248|回復: 7

[求教] 請問龍婆啤 LP Pae 佛牌一噴,二噴,三噴代表什麼呢?

最多又有幾多噴呢?同埋點樣睇係第幾噴呢?是否有記號?
我印象中好似有9噴,喺個牌既背面有寫係幾噴,不過係泰文,幾多噴就代表第幾期,如:1噴=第一期;2噴=第二期......如此類推
你嘅問題,問得好。牌既背面有寫係幾噴,不過係暹冧巴,幾多噴就代表第幾期。

不過,還有個少為人知的來源,必須從 "啤噴" 兩個字說起。

"啤"的意思是龍婆啤。噴的意思是龍婆噴。龍婆噴是屈辟貫通的前方丈,是剃度龍婆啤為沙彌的剃度師。龍婆噴被龍婆啤視如己父,對他更是至敬至愛。

從佛曆二五一零年(西元1967年) 所製造的第一批啤噴,到佛曆二五三四年(西元1991年)第九批的啤九噴,還有佛曆二五四二年(西元1999年)的啤九噴或稱Roon "Metta Barami 94" 也就是龍婆啤的最後一批佛牌。
頭像被屏蔽
{:7_345:}{:7_345:}师兄们的回复自己的查多久的资料 才能学习到啊!
多謝師兄又學到野{:6_327:}
謝謝師兄教學
{:6_327:}{:6_327:}{:6_327:}
谢谢分享
回復 贊好 反對