新會員登記
搜索
查看: 1856|回復: 14

[求教] 想問下如果去大城 , 有佛寺請佛牌嗎 ?

小弟下月再去泰國 , 到時會跟1日 local tour , 想問下如果去大城 , 即睇有個佛頭在樹中的地方 , 加 Bang Pa-In 夏宮 , 這地方有佛寺請佛牌嗎 ? 另小弟上年去過大皇宮 , 玉佛寺加臥佛寺 , 為何唔多覺眼有佛牌請的 ? 若這些地方冇 , 我到時住 siam , 最近那裹有請佛牌的 ? 真心救教 , 謝
屈嬌撐化好多牌請, 昨日一邊關門出城都仲有一邊
Wat Nok{:6_327:}
唔好意思..屈嬌撐化和 Wat Nok...即係邊到 ? 就係有個佛頭在樹中的地方 ?? 唔識泰文....sorry
屈潑泰實運
財寶天 發表於 14-6-2013 15:26
屈嬌撐化好多牌請, 昨日一邊關門出城都仲有一邊

多謝師兄分享

力泥
dogwai 發表於 14-6-2013 17:31
唔好意思..屈嬌撐化和 Wat Nok...即係邊到 ? 就係有個佛頭在樹中的地方 ?? 唔識泰文....sorry ...

小弟次次去曼谷都會去屈交戰化請牌,因為就腳又多種類,但就發現,請牌處和尚介紹既牌,當我返到香港search番d資料時,發覺有部牌既出處同和尚所講既有唔同,不過塊牌本身就唔似假(例如有編號、防偽印等),有些奇怪
dogwai 發表於 14-6-2013 17:31
唔好意思..屈嬌撐化和 Wat Nok...即係邊到 ? 就係有個佛頭在樹中的地方 ?? 唔識泰文....sorry ...

小弟次次去曼谷都會去屈交戰化請牌,因為就腳又多種類,但就發現,請牌處和尚介紹既牌,當我返到香港search番d資料時,發覺有部牌既出處同和尚所講既有唔同,不過塊牌本身就唔似假(例如有編號、防偽印等),有些奇怪
本文章最後由 學者 於 15-6-2013 10:42 編輯

你哋噉介紹唔得噶個譯音念出嚟你哋識聽要個暹仔識聽只得噶净系畀個廟名你哋去過唔代表個暹仔去過冇個地址攪到后尾只得個雞同鴨講!

你咁有心就由我嚟介紹大城府最出名嘅師傅喇

登錄/註冊後可看大圖

1)หลวงพ่อเพิ่ม วัดป้อมแก้ว ต.บ้านกลึง อ.บางไทร จ.พระนครศรีอยุธยา
Luang Phaw Pherm Wat Porm Gaew

登錄/註冊後可看大圖

2)หลวงพ่อรวย วัดตะโก ต.ดอนหญ้านาง อ.ภาชี จ.พระนครศรีอยุธยา
Luang Phaw Ruay Wat Tak Goh

登錄/註冊後可看大圖

3)หลวงพ่อเอียด  วัดไผ่ล้อม ต.สะพานไทย อ.บางบาล จ.พระนครศรีอยุธยา
Luang Phaw Yiat Wat Pai Lorm

登錄/註冊後可看大圖

หลวงพ่อพูน วัดบ้านแพน ต.สามกอ อ.เสนา จ.พระนครศรีอยุธยา
Luang Phaw Poon Wat Baan Paen

Print 咗出來畀個暹仔睇包你萬冇一失! 去唔去得睇你嘅褔报同缘份喇

評分

查看全部評分

回復 贊好 1 反對 0