新會員登記
搜索
查看: 3319|回復: 17

[討論] 其實帶左佛牌應唔應該召妓?

上網睇過好多人都話只要唔好帶住佛牌去就得

有D人就話會有業障, 咁其實究竟誰是誰非?一個男人咁一定有需要而由冇犯法情況之下去解決自己既性需要

咁都算係業障?而且普通人可能只係想得到佛牌既幫助做事同健康更加順利, so far我自己就係咁

我自己都好有疑問, 有人做一樓一 我去幫襯 有比錢 有尊重佛牌所以唔會帶住去, 有咩問題?我地點都係普通人一個點都會有淫念架WO{:7_356:}

五戒中是有淫戒的
頭像被屏蔽
Thanks for sharing, there is no fix answer for different needs.

[轉貼]
三、邪淫戒

犯相:  1. 对象非配偶(注8)。

2. 有淫欲心。

3. 触境(男之肛门、口及女之阴道、肛门、口)。

4. 与境合(乃至入一点点)。

5. 若为怨逼(注9),接纳乐受(注10)。

无犯: 1. 睡眠或昏迷中无觉知。

2. 没有淫意。

3. 没有接纳乐受。

4. 精神失常或情绪失控。

注8:《优婆塞五戒相经》主张付钱嫖妓无犯戒,但本人认为不甚合理。又现代人的婚姻观较过去自由,故本人主张除了「配偶」之外,若未婚男女,应该要有感情基础,才能有性关系,若分手,需等半年以上才能另有新伴侣。这是依照婚姻分居六个月后,无法再复合来判定。无感情对象包括妓女、非熟识之对象。淫欲对象不限于男女人类,包括黄门(阉人)、二形(具男女根),未腐坏之尸体、动物、非人。

注9:怨逼,指强怨,如:王、贼胁迫;软怨,指前妻、情侣爱染缠绵。

注10:接纳乐受,如身动、配合、享受。
頭像被屏蔽
其實你問我地,我地點都唔會話冇問題!
以你講法,似乎你認為係冇問題,不如講下你點諗?
其實佛教五戒唔淨只皈依左先要守,
五戒其實係佛家俾任何人既做人基本,
其中最不可犯就是淫戒

i though just put it inside the bag was ok......{:7_352:}{:7_354:}{:7_351:}
最好就唔好喇
召妓仲系照樣犯了淫戒
謝謝分享{:6_327:}