新會員登記
搜索
查看: 2142|回復: 12

[討論] "佛牌"與"佛教"?

甘多位師兄師姐  我琴既諗到啲野又唔知岩唔岩,所以請教下大家
佛牌既出現係想更多人去認識佛教,但而家啲人只係注中邊一位師傅&不同既法相,甘算唔算同一開始既製作目的有分歧?
我有啲迷茫 我諗緊到底係信"佛牌"定係信"佛教"?
供奉型又係咩意思?點解唔係供奉佛陀?
沒有惡意 只係有啲唔明白了解多啲南傳佛教

評分

查看全部評分

或者可以咁講,當你帶上佛牌後作一個警惕

莫以善小而不為,莫以惡小而為之

小小球迷 發表於 3-5-2013 01:00
或者可以咁講,當你帶上佛牌後作一個警惕

莫以善小而不為,莫以惡小而為之

其實我地係信 "牌" "佛教" "僧侶" 邊一樣呢?
成日見人追求邊個邊個師傅做既牌,並唔係去了解呢一個宗教信仰,只係單純地為帶以帶,為左塊"牌"既幫助以去帶上佛牌,不過大部分都一開始帶佛牌係想得到佛牌既幫助以去帶牌,我一開始帶牌時都係抱住呢個心態,但都有小部分人會去從中認識佛教,我最近係到諗 帶牌就係單純為帶以帶定係變左一個文化?又有幾多人會了解呢個宗教?

抱歉 小弟分析能力&寫作能力可能較差 師兄們可能有啲地方唔明 再次抱歉
係,你地可以話一樣米養百樣人
但係我地甘既心態去帶牌,算唔算唔尊重呢個宗教呢?我真心希望甘多位會壇友可以一齊討論呢個問題
師兄!佩戴佛牌係一個緣,禮佛係尊重,修佛理係果!
佛牌起源是當作一件小禮物,信眾捐錢起寺廟,僧人會回贈一塊佛牌做記念,慢慢演變至今向錢看,什麼年份什麼師傅加持價值越高,配帶什麼佛牌便能得到什麼功效,全是商人炒作噱頭
頭像被屏蔽
DICKSOK 發表於 3-5-2013 07:43
係,你地可以話一樣米養百樣人
但係我地甘既心態去帶牌,算唔算唔尊重呢個宗教呢?我真心希望甘多位會壇友可 ...

可以這樣講啦
頭像被屏蔽
不用迷茫,你有這樣想法,已是好的開始,能夠從佛牌到去追求佛理
相信很多人都做不到,你可去南傳佛學區看看啦
大自然 發表於 3-5-2013 20:36
不用迷茫,你有這樣想法,已是好的開始,能夠從佛牌到去追求佛理
相信很多人都做不到,你可去南傳佛學區看看啦 ...

之前有睇過下 不過無去字細甘睇  等我有時間再去睇下先 thx 師兄