新會員登記
搜索
樓主: bt1352

[求教] 四面佛問題

火... [複製鏈接]
台湾人!成日講唔好請四面神返家!因為會出家庭纠紛!{:6_304:}

最緊要係唔好帶住黎做呢D野, 都唔可以係神佛面前做呢D野, 睇X片都唔好{:7_354:}

可以~~不過除低左先

搞完記得勤洗手
我看 X 片時都會搵塊布蓋住 D 佛.天神供奉型和佛牌.因為我個壇對住部電腦

有一種泰式壇掛牆那一種
有布簾的可以拉開拉合的
適合地方細用

misc 發表於 13-2-2013 13:01
台湾人!成日講唔好請四面神返家!因為會出家庭纠紛!

因為好多人只懂拜、但其它就乜都唔識,就咁聽D神棒亂點一通,婆羅門大神,茅山咁既擺陣,跟住日又求、夜又求,擺放地又唔適合,又可能個像有冇開光都唔知,請左個光棒仲要送隻P咁就唔出事就假啦

補充內容 (14-2-2013 01:49):
擺放四面神,一定要放係向外開揚,如果有後花園最好啦,係屋裡面就要放係近窗口,正面要面向出面,當然最好向東,但環境問題都無所謂啦

補充內容 (14-2-2013 01:54):
如果個四面神好大個,又放係屋裡面唔係向外開揚地方就要小心啦,一係佢走,唔係你屋企唔著火都偷笑啦

補充內容 (14-2-2013 02:09):
四面神係大神,同省格寨係同級,佢好仁慈,樂於助人,但對戒律好嚴謹
但好多人又好嚴重誤會,以為四面代表酒色財氣,其實剛剛相反

評分

查看全部評分

肥仔Tim 發表於 14-2-2013 01:06
因為好多人只懂拜、但其它就乜都唔識,就咁聽D神棒亂點一通,婆羅門大神,茅山咁既擺陣,跟住日又求、夜 ...

agree {:6_327:}{:6_327:}{:6_327:}
因為好多人只懂拜、但其它就乜都唔識,就咁聽D神棒亂點一通,婆羅門大神,茅山咁既擺陣,跟住日又求、夜 ...

{:6_327:}{:6_327:}good

{:6_327:}{:6_327:}
{:6_327:}{:6_327:}