新會員登記
搜索
查看: 1836|回復: 9

[求教] 小弟!從事泰拳工作又一年幾次比賽,请問帶位龍婆或亞贊的夏路,其他牌!

小弟!努力操練!但一上擂台!就冇殺死對方ga心!請各師兄给意見!各小弟增強信心!
頭像被屏蔽
So what is your question related to the topic...??
師兄 , 上到擂台就應該放底一切 , 專心比賽 {:6_292:}
上擂台就要殺死人?你冇果份係爭勝心

評分

查看全部評分

師兄慈悲, 怕出手太重傷到對手, 不如倒轉想, 為免令人受傷, 不如盡快打嬴對手吧
尊重比賽就要尊重自己, 尊重對手, 留力只會令人覺得你輕視比賽

有一位泰拳師父講過--上到擂台就要放盡去打,如果發現對手吾夠你打,就吾好去咁盡轉打技術吾好KO佢,洛到擂台下同對手握個手,比個泰式禮做個朋友,呢D先係拳手同有拳品,如果咁都做吾到,不如齊打對打練集好過啦,因為咁係好對吾住你嘅對手師父師兄同埋支持你嘅朋友,如果吾改變一下諗法帶咩牌都無用拳手你如果真係覺自己吾夠實力就洛力D操啦打拳吾係打架呀

評分

查看全部評分

頭像被屏蔽
為何上到擂台就要有殺死對方的心呢
打泰拳不是一項運動嗎,你上的係擂台,不是戰場
如果你當打拳為運動,競技,尊重體育精神
就不必考慮這麼多了
如想增強信心,技巧提升
可考慮魯士
但只是技術提高和增強信心
絕對不過包你打不敗啊
多謝!各大大師兄意見!!!戈
打擂台只是技術較量
"殺死對方ga心" 根本就不正確
而且上到台都唔俾戴牌
想有勇氣一點的話...
LP POON 和LP KARLONG 早期的夏路曼是不錯的考慮
師兄~我比信心你~~加油!!!!!!!!!! {:7_359:}