新會員登記
搜索
樓主: LEWIS

下個星期有冇朋友一起上廟

火... [複製鏈接]
LEWIS 發表於 3-12-2012 22:40
甘你下星期邊日得,到時再通知我

12/12, o個日我放假, 睇下到時約唔約到多d人去啦, 多d人交流下嘛
voka 發表於 4-12-2012 00:11
12/12, o個日我放假, 睇下到時約唔約到多d人去啦, 多d人交流下嘛

星期三我要返工
kei225 發表於 4-12-2012 22:35
星期三我要返工

o..............................
頭像被屏蔽
voka 發表於 4-12-2012 00:11

我可能要見工去吾到
頭像被屏蔽
joey 發表於 1-12-2012 00:57
想去供飯的最好8:00前到,13:00後D師傅就會唔出泥

我尋晚打左你電話吾通
頭像被屏蔽

你14號星期五有冇時間?
得既話一齊去
我下星期三至五放假, 有興趣一齊去, 但我住香港島, 唔識路, 要約一個地方等
LEWIS師兄你好!!
我剛剛睇完大家討論你被8位靈體攪既貼啦
覺得你仲可以咁陣定
唔快快搵師傅幫忙處理
仲好似約去交遊咁開心既!!
我真係好配服你
香港有4間正宗的泰國佛廟
每間都有主持師父在的
我相信如果你是無故被靈體攪
而唔係因為恩親債主找上門
各師父都會幫你的
我真係為你擔心先回你的貼
希望你早日得到幫助
南無阿彌陀佛!!

香港的泰佛寺 - 元朗牛潭尾篇 - Wat Buddhadhammaram
香港4間泰國佛教公會及泰皇認可的佛寺/佛舍其中的一間 牛潭尾元朗寺;
地址 : 新界元朗牛潭尾西華路五零一 (元朗開心廣場一傍小巴站坐38專線小巴直到)
Tel no.24714222

香港的泰佛寺 - 元朗大棠篇 - Wat Dhammaram
香港4間泰國佛教公會及泰皇認可的佛寺一間元朗大棠寺>>
之前一直沒有為大家介紹.先說個對不起.
此寺成立時間為最短. 大約只有3-4年左右. 位於元朗大棠路水蕉新村入面小路直去.
寺的size不算太大, 目前有3名LP 在廟中.

香港的泰佛寺 - 太和篇 - Wat Mekthumvanaram香港4間泰國佛教公會及泰皇認可的佛寺/佛舍其中的一間 太和寺
太和火站出了閘後向左面商場出口出, 出了之後有幾段樓梯, 下了樓梯後會見到一所學校, 過了學校後會經過林村河 (1) , 之後便進入了錦石新村 穿過遊樂場, 行多幾步會見到大場咪錶停車場 (2), 行至停車場最尾, 會見到有一小路通往鐵皮屋村 (3), 一傍有小河流, 行至小村的盡頭便是石梯, 經石級一直上, 會經過吐露港公路天橋底 (4) , 之後行多5 分鐘左右就可以見到太和寺了.

下了樓梯後會見到一所學校
過了學校後會經過林村河
之後便進入了錦石新村, 穿過遊樂場,
行多幾步會見到大場咪錶停車場
行至停車場最尾, 會見到有一小路通往鐵皮屋村
在鐵皮屋村和公廁之間的路行
(公廁前有個去太和寺的指示版)
行至鐵皮屋盡頭
一傍有小河流
行至小村的盡頭便是石梯
經石級一直上, 會經過吐露港公路天橋底 (4) , 之後行多5 分鐘左右就可以見到太和寺了
指示版的左邊行入去就見到太和寺了。

香港的泰佛舍 - 灣仔篇 - Dhammakaya of Hong Kong
香港4間泰國佛教公會及泰皇認可的佛寺/佛舍其中的一間,~~<<國際法身中心>>
位於灣仔軒尼斯道一商業大廈上.
佛舍面積不算大.舍內都幾個房間負責不同用途.其中最大的打坐房中央就有著和他們敬禮著的佛陀像. 此佛陀像就和法身組織在泰國有著全世界最大道場美譽的佛像一模一樣.泰國當地場館最多可以容納著1百至2百萬人.
法身中心打坐房中左面是供奉著Wat Paknam - LP Sod 大師的金身.中央是佛陀 ,而右面就是 LP Sod 的弟子,把法身派打坐帶到香港的師父. 由於是LP Sod 弟子的緣故,所以法身中心可以算是學習最原本LP Sod 打坐法門方式的好地方. 中心定期有舉辦打坐班,去到郊外寧靜的地方授課.當然中心本身都有為善信提供打坐的地方及時間.
佛舍規模不算大, 但依舊都有保留所有泰國禮佛的傳統禮節.每有泰國重要節日更會透過電視當中和泰國同步進行法會活動.
每星期日的早上9:00-11:30am 都有供僧,早課的活動.
在香港島,因時間而不方便的版友,可以考慮到中心禮佛 只此一家!!!

The Dhammakaya International Society of Hong Kong 國際法身中心 (香港)
香港灣仔軒尼斯道385-391號軒寧大廈2/F (後樓梯上,內進前請除鞋)

評分

查看全部評分

LEWIS 發表於 7-12-2012 16:54
你14號星期五有冇時間?
得既話一齊去

o個日要返工, 下次有緣再約啦, 祝你見工成功!