新會員登記
搜索
查看: 4892|回復: 30

[討論] 再談殺生

火.. [複製鏈接]
比喻當你屋企九有過百隻小強和你同居,嚴重對你家人的健康和衛生做成威脅,你會如何做呢?
好肯定係"殺牠死",咁小強係生,酒樓條魚都係生,佛祖話過眾生平等!
我唔想大家對五戒中不殺生有誤解,佛祖在世時酒樓係冇魚,佢提出不殺生係唔想人動殺念,
而理論上當一條魚去到酒樓,佢實際上就=生左末期癌症一樣
你食冰鮮魚同食新鮮魚唔會差很遠,最重要係你當時有冇動過殺念
只要你有過殺念,你有冇殺佢,其實你都係犯左殺戒!
以上係我對佛理的個人理解,並不是什麼佛理,歡迎理性討論,多謝

南傳僧戒有27X條之多
有很多都是圍繞整潔的原則
可許個人衛生可以防止小強的光臨 避免死機

但明白到有時真係好難避 但自己能力可做到下盡量做啦

去酒樓可以唔點D活生生的魚掛 食其他都可以啫
有能力搬既 搬去D比例清潔既地方 小強都少D啦

評分

查看全部評分

其實我都係一知半解,希望多聽你們的意見!
我地都唔係僧人,其實只要唔好有殺 ,害之心就可以了
佛理其實要我地用智慧去好好生活,咁就已經功德無量了

我無大德高僧既智慧,好多野我都悟唔通睇唔化

我係凡人,我只可以盡量守住五戒

好老實講,係呢個香港,淨係要你守一條不妄語,你都幾辛苦!

至於不殺生,我用近期比較流行既順天村踢死貓事件做個比喻

我本身係愛護動物之人,我睇到報導我巳經想即刻殺撚死佢!

就咁諗一諗..巳經犯戒,你話幾咁之難守!!

我到而家只可以守到一條戒,不盜竊..

評分

查看全部評分

我都唔係一個佛學專家,不過我由6歲開始學佛,到依家已經有廿幾年時間。
如果我家有過百隻小強喺到,首先我會諗下係唔係自己既衛生出現問題,而且我唔會殺死佢,只會趕走佢,什至有次我在森林裡見到自己被白紋衣蚊咬緊,我都只係會趕走佢,而唔會殺佢。
據我所理解,按南傳佛教嚟講食冰鮮魚唔等如殺生,因為冰鮮魚屬於"三淨肉"
何謂"三淨肉"?
三淨肉是一個佛教術語,指信徒沒有看見、聽說或(懷疑或肯定)為了自己而殺死的動物之肉類。
釋迦牟尼當時訂明,比丘(即僧人)不應揀擇化緣的食物,但如食物含肉,則必須屬三淨肉才允許食用。
如以師兄所言,如果你去到酒樓見到條魚,你會唔會為呢一位你所認為既"末期癌症"病人做一個解脫呢?

評分

查看全部評分

download 電影, 音樂或程式、遊戲
總之是非法 DOWNLOAD 野都算喎
呢戒都唔算易呢
hook282000 發表於 19-11-2012 02:28
我都唔係一個佛學專家,不過我由6歲開始學佛,到依家已經有廿幾年時間。
如果我家有過百隻小強喺到,首先我會 ...

三淨肉...個人理解只是方便法門
食肉已經是殺生, 正所謂殺食
菩薩戒是不准吃眾生肉

評分

查看全部評分

頭像被屏蔽
亞特蘭提斯 發表於 19-11-2012 01:01
南傳僧戒有27X條之多
有很多都是圍繞整潔的原則
可許個人衛生可以防止小強的光臨 避免死機

對啊,佛3只講過吾可以食不淨肉
大家來看看佛陀對肉食的看法
http://www.unitehk.com/thread-7860-1-2.html

評分

查看全部評分

頭像被屏蔽
不要張自己的想法加到佛陀身上,佛陀早說明不能食不淨肉
不如大家看看佛陀對肉食的看法
http://www.unitehk.com/thread-7860-1-2.html

評分

查看全部評分

頭像被屏蔽
小小球迷 發表於 19-11-2012 02:05
我無大德高僧既智慧,好多野我都悟唔通睇唔化

我係凡人,我只可以盡量守住五戒

師兄,這問題不是問題,正如大師傅所講,做人要有智慧
當我們要買肉食的時候,我們點去選擇呢
其實好簡單,只要不是不淨肉,就這樣簡單
又可以守五戒,對嗎

評分

查看全部評分