新會員登記
搜索
樓主: ar_ta

超級港女, 如果是你朋友, 你也會去飲嘛?

火... [複製鏈接]
你請我一定黎,仲入報紙!

300都慳返!
頭像被屏蔽
{:6_316:} 咁佢嫁果個都唔慌有錢得去邊 {:6_316:} 蹬佢可憐 {:6_316:}
睇埋呢篇,更見個女仔諗野好有問題,自視過高,不懂尊重人! IMG-20121105-WA0000.jpg

依家去飲都知人情加晒價,但咁講到出口,仲話俾五百唔好黎,講到好多有錢朋友咁,下下用錢去衡量,都幾可悲
依家去飲都知人情加晒價,但咁講到出口,仲話俾五百唔好黎,講到好多有錢朋友咁,下下用錢去衡量,都幾可悲
ar_ta 發表於 5-11-2012 19:22
依家去飲都知人情加晒價,但咁講到出口,仲話俾五百唔好黎,講到好多有錢朋友咁,下下用錢去衡量,都幾可悲 ...

人地驚緊係d大酒店搞到咁大壇,下下開利是得5舊,蝕到入肉丫嘛,
諗住扮誠實出定口術封後門,點知衰臭口上埋x登
網上瘋傳有準新娘在網上埋怨賓客人情太少,實在呢位準新娘可能冤枉好人了,事關世界上,好多人都唔知人情公價條數點計。為方便大家理財,我地綜合網上資料,同大家度出「人情公價方程式」。

酒樓擺:出席-$500;缺席-$300
酒店擺:出席-$800;缺席-$300(一般關係)/$500(好友)
闔府統請:每位$300
當然,如果你同新人非常熟絡,妁情加多,可促進友誼;妁情減少,後果自負。

另有特別情況:
(1)菜單有魚翅:照價八折,作為地球人,主人家唔愛惜地球,客人也就可以環保些,「少用紙」-畀少兩張銀紙。

(2)新郎哥唱歌:減$100,此乃風險成本。新人就有情飲水飽,賓客卻硬食肉麻情歌,仲要承受難聽過技安的風險;不過如新郎唱李克勤《回首》,可加$200,以示同情,因第一句歌詞係「可不可能還我自由」

(3)新娘喊:加$100,女仔人家大庭廣眾喊畀你睇,你都唔忍心佢擺完酒勁蝕,返屋企再喊啦。

(4)新郎喊:加$200,男人大庭廣眾喊畀你睇,更值回票價啦!去演唱會睇男明星喊都要錢啦!何況係你識既人?

(5)兄弟有靚仔/姊妹有靚女:都係啦,睇SHOW唔駛錢呀?

(6)擺酒前恐嚇賓客,唔可以畀得太少:做朋友,講金唔講心?既然係咁,人情以《蘋果日報》代替即可

資料來源:網上綜合/蘋果日報

登錄/註冊後可看大圖

請飲請飲既意思就係請人飲, 一班朋友慶祝一件開心事
而朋友覺得唔好意思同埋幫補下你既支出就封返封利事
人情是這樣來的  佢完全倒轉晒
更見到有人講條女又要係酒店擺大牌場  賓客唔收返一千幾百老臨費都算  仲要比800受佢氣真係無謂
依家結婚擺酒就蝕就真係預左啦!
聽聞 LUNCH BUFFET.