新會員登記
搜索
查看: 1252|回復: 2

我唔生性?

好老實講,我比以前努力左好多,以前既朋友都話我根本唔需要咁勤力...
細細個果陣,老人家個個都話''唔辛苦點得世間財呀''
以前未玩夠,我阿爸都係咁叫我努力工作,當時覺得係費話..
而家大個喇,10年前,自己同女朋友出黎住喇,先知道,老豆講得,緊張得無錯....
大概五年前開始,我開始發奮圖強,不斷努力工作,唔理幾辛苦,我都係咁做...
做到無人肯留底,我仲好似好堅持留下,雖然個心非常不滿同事,工作,待遇,我都仲迫自己留底,以為可以捱出頭...
開始既時候,老細都幾欣賞,仲話好少見到後生仔咁肯做....直至....
一個人為疏忽,令我比老細打入冷宮...連累我個司機同事,因為我做跟車....
情況180度轉變...耳朵不停咁聽到唔好聽既說話...仲要比人話我唔生性!!!
成件事根本唔關我事!!!但根本無人會理會...
無錢食反,無人幫,預左...又唔係第一次無人幫..細個果陣都試過啦!
我搬出黎最大既動力,就係唔想再靠屋企...
同其他人講我唔介意...同屋企人講,我真係好介意囉!!!
而家仲要比人話我唔生性!?咩世界?又唔係我犯錯!點解要將所謂既責任推哂落我身上!?
周時都係咁!{:7_349:}{:7_356:}
頭像被屏蔽
唔需要理人點講,師兄覺得自己有盡過力就無愧於心