新會員登記
搜索
查看: 3742|回復: 13

[討論] 究竟他是誰?.....坤昌....坤撐....諾柏碰 ?

我今日網上見一個佛牌,話『前坤平後坤昌』,坤昌就是坤撐嗎?坤平坤撐不是不可一起嗎?他們是~世仇~架wor...點解咁奇怪特登放埋一齊嘅?(純粹問一下知多d!)我曾經聽過~**坤撐~係一個禿頭有鬚的人肥肥地**,如這個牌『前坤平後坤昌』,它~坤昌~的法相,絕對100%中.....
問題在於我》》圖中,究竟是誰呢.....?好多人話坤撐,網上也這樣說,但。。。有一天,有人說他的泰文話叫『諾柏碰』(泰國發音), 真的令我很懊惱!!
1) 究竟他是誰?
2) 難道~坤撐~有兩種法相 ?
3) 定他是另一佛,就係『諾柏碰』?
4) 想問眾師兄聽過e個『諾柏碰』 名未呢 ?
5) 坤平坤撐不是不可一起嗎?他們是~世仇~架wor...點解咁奇怪特登放埋一齊嘅?(純粹問一下知多d!)
得一面?

亞特蘭提斯 : 聽過e個『諾柏碰』 名未呢 ? ....would u tell me ...thx !! i want to know that ...!
dec 發表於 5-8-2012 20:25
亞特蘭提斯 : 聽過e個『諾柏碰』 名未呢 ? ....would u tell me ...thx !! i want to know that ...! ...

個底呢?

個底.....thx...pls !

後面無坤平呀!?
亞特蘭提斯 發表於 5-8-2012 20:38
後面無坤平呀!?

今日網上見一個佛牌,話『前坤平後坤昌』,is in other web site ....haha ! but my question is my yellow 佛牌 ......『究竟他是誰?』
dec 發表於 5-8-2012 20:46
今日網上見一個佛牌,話『前坤平後坤昌』,is in other web site ....haha ! but my question is my yell ...

哦! 坤撐~
一定唔係坤昌.坤昌係肥佬攞錢袋, 應坤平.......後面果印好多時 LP sacom 同 LP tim 都用係坤平上
Monk: Luang Phor Sackorn
Temple: Wat Nong Krub
Special: This is Stunning Phra YodKhunPon & Gemstones strongly blessed by LP Sackorn. This Phra YodKhunPon is made from many Holy powder included DokMaiThong powder & mixed LP Tim's Guman Plaai powder. Featured stunning Phra YodKhunPon image, embedded sacred Gemstones & Yant 'ha' at back.