新會員登記
搜索
查看: 5125|回復: 20

[求教] 旅行帶佛牌一問

請問出外旅行, 係唔係帶任何一面佛牌都可以辟邪擋險架?
另外, 知道有時候佛牌用料都幾特別,  但自己又唔太肯定自己d牌既真正用料係咩, 咁如果帶住晌身度搭飛機, 會唔會被人當係違禁品架?
我果幾塊係: 椰殼啦胡(店主話係拉胡廟出)、龍婆艮(金面銅牌, 屈蘇得出既店主話), 龍婆孔造既必打粉牌 ....

新手第一次帶佛牌出外, 咩鬼都唔識, 請勿見怪{:6_319:}
帶必打(避險)
同滅魔刀(避陰靈)
頭像被屏蔽
師兄
1)  有無持咒習慣 ?  萬一出事也安心一點 .
2)  到別人地方, 通常"以禮相代", 借別人地方休息
   帶"刀" ?! 點講都係你不對 !
3)  現時帶"刀"通常無法過<海關> , 美/英國更嚴 .
4)  牌內用料, 外表唔"古古怪怪", 又不是象牙/虎皮/"西"牛等物料也不太有問題.
     臨場執生也重要, 例子 : ”星”牌一期試模有人体物(陰料), 你會和盤託出嗎 ?
     會的 .......  低罰啦 !   
頭像被屏蔽
通常出外旅行,我會帶一件龍婆托就算

評分

查看全部評分

我去旅行只帶一個魯史就算{:7_364:}
el8840696 發表於 29-7-2012 17:00
我去旅行只帶一個魯史就算

咁你地都係會帶住過關、上機?(寄倉會唔會不尊重佛牌?)
同埋椰殼拉胡、龍婆艮,建議邊塊保平安好d架?(兩塊平時都有輪住帶,感覺都好好)
咩都唔識,有勞有勞!
龍婆托{:6_327:}
佛牌多數可以上機,如果准許咪唔好寄倉!我去旅行多數帶師父自身!

我係帶住過關架{:6_326:}

其實我都想盡量帶住上機, 只怕最後去到海關先話唔比, 行李又已經寄左倉, 而且家陣d機場呢樣唔比, 果樣唔比, 所以擔心件龍婆艮係金屬唔比帶, 椰殼拉胡又唔知會不會比人話係植物要檢疫....其實我都估自己可能擔心多左, 但第一次帶佛牌遠行, 無咩經驗, 又唔肯定佛牌既用料, 所以就要問問各位..... 勿見怪