新會員登記
搜索
樓主: pink

[討論] 如果大家食肉丸時,咬左一啖先知道系牛肉丸,你會...

都係吐出唔食!
各位師兄,其實係咪一定要戒牛架?我冇戒到呀!

唔係一定要戒, 純粹個人意向......
少殺生, 少食肉會較好
唔知而食左, 吐到咪吐, 就算食左, 無心之失, 好少事而已

生活上好多細節, 一切由心出發, 不用過份的緊張有做定無做, 做左又會點
佛陀不是跟大家斤斤計較, 也不是要大家守咩戒條
頭像被屏蔽
不知者不罪
ar_ta 發表於 25-7-2012 11:39
唔知而食左, 吐到咪吐, 就算食左, 無心之失, 好少事而已

生活上好多細節, 一切由心出發, 不用過份的緊張有 ...

{:6_327:}{:6_327:}贊同!!!師姐說得對
我就初一十五食素,平時就乜都食
ar_ta 發表於 25-7-2012 11:39

生活上好多細節, 一切由心出發, 不用過份的緊張有 ...

認同師姊的說法!{:6_322:}個人感覺這個說法很正道!
Kitkit825 發表於 25-7-2012 09:28
各位師兄,其實係咪一定要戒牛架?我冇戒到呀!

師兄你好!出心便可以的了!我最近看完一本關於佛教的書。也建議你有空可以看看,看完之後你會更明白佛教是怎樣的。書名:因果與因緣.........聖嚴法師 著!不用錢的,你去一些佛具店也可能找到。..................最近我一口氣看了十來本佛教書籍,因為我對佛教真的一點也不明白也不懂。現在開始有點眉目!現在才知道佛教是一個怎樣的宗教,個人感覺哲理真的要較(耶)教高很多。
rr1628rr 發表於 26-7-2012 23:34
師兄你好!出心便可以的了!我最近看完一本關於佛教的書。也建議你有空可以看看,看完之後你會更明白佛教 ...

我最近都想穩D關於佛教嘅書睇,師兄介紹下!!!想瞭解多D,我都對佛教呢方面嘅野唔多熟悉啊