新會員登記
搜索
樓主: pink

[求教] 關於放生...

這個建議也不錯,多謝各位師兄
pink 發表於 28-6-2012 23:31
系喔,放雀確實好D,放咩雀好?會唔會唔適應嘅!?不想作業。。。 ...

放麻雀 haha....相思law
特工小高 發表於 29-6-2012 01:34
放麻雀 haha....相思law

感謝各位師兄的建議
今日經過九龍公園, 見魚池 d 水抽走了, 唔知係咪幫佢換水, 如果係就好喇, 換 d 乾淨的清水比 d 魚及龜居住 {:7_353:}{:7_353:}

欠缺生態知識,道聽途說,胡亂放生,只會係放死,也破壞原來生態系統,此等行為亦造就一班商人,為求賺取放生者的金錢,捕捉動物/刻意繁殖動物,令動物承受不必要的痛苦,最原本想積功德,卻變作業。如果真係想積德護生,不如多食素、幫助流浪動物、鼓勵領養、捐助動物組織等,來得更直接,對動物更受惠

評分

查看全部評分

頭像被屏蔽
禽流感{:6_303:}
lwh2011 發表於 30-6-2012 22:32
欠缺生態知識,道聽途說,胡亂放生,只會係放死,也破壞原來生態系統,此等行為亦造就一班商人,為求賺取放 ...

多謝師兄指點,我現在也是多食素,行善積德!
在香港, 基本上沒有機會接觸咸水龜龜
因為一來海龜係受保護動物, 而你買到的半咸水龜只有鑽紋龜
鑽紋龜最平800蚊, 最貴一萬幾千, 睇怕買來放生一定不是它們
不過放生請不要放龜龜
因為龜BB生命脆弱, 而俾人養大的龜龜又嬌生慣養
十居其九係一放即死
放生等如殺生

有師兄教我, 放生不如放昆蟲
例如寵物店的寵物食用蟋蟀
因為佢地生命苦短, 就算唔俾寵物食左都好快死
如果在佢地有限生命入面俾佢地自由
係比較好的選擇
回復 贊好 1 反對 0

龜龜 發表於 2-7-2012 12:23
在香港, 基本上沒有機會接觸咸水龜龜