新會員登記
搜索
樓主: raymond1010

請指點哪裡有鯉魚賣

nice,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
放生OR放死,見仁見智.
放生的動物可能因為適應唔到野外環境而死亡,係事實.
這只是"可能",
如果有部份能夠適應到,咁米繼續走他們的活路LAW.
即使適應不了而死亡,這亦為其他動物帶來活路,這也不能完全說是罪孽.

可是,動物在街市,那就只有一條死路,
肯定要被斬件,髒身人腹.

萬物都有各自的路要走,放生動物只是給予動物一個活命機會,最終是生是死,還看牠們自己造化.
給予活命機會,都叫"作孽",
還有什麼善事值得做呢?

評分

查看全部評分

長沙灣魚類批發是專賣淡水魚?
除了這裡還有哪些街市可以找到嗎?麻煩師兄可以提供資料嗎?
頭像被屏蔽
師兄,你唔好玩啦!你放果D係人工養咖,唔係有“可能“死,係一定,如果唔係D熊貓,人工養老虎洗咩人工練習野外求生技巧!人工養咖動物,海產如果放生,佢地唔識找安全地方同覓食,連新聞都講這種係不負責任嘅行為,你講話比佢地生路,你係幻想定係事實先!佢地係街市起碼有飽飯食,可以做隻飽鬼,你放佢出去,佢咪變餓鬼同嚇死鬼!
如果你真係想放生,你得閒行下旺角街市同大角咀街市,佢地經有返野生水魚,烏龜同海龜!
鼓勵放生,但最好識得其法先好放,適當嘅放生係添福,胡亂嘅放生係造業,一線之差...
如果對放生唔認識,不如做多啲其他善事先,其實只要多留心,日日都可以做善事,增福田
或者直接參加宗教團體舉辦嘅放生活動,有師傅唸經迴向
地獄戰神 發表於 28-6-2012 20:35
好多人,以為放生係行為上嘅事情,所以經常買些生物去放,但從不很去了解背後用意,反增罪孽!
放生,其實係精神 ...

LIKE !!!!!
voka 發表於 2-7-2012 21:39
鼓勵放生,但最好識得其法先好放,適當嘅放生係添福,胡亂嘅放生係造業,一線之差...
如果對放生唔認識,不 ...

求生本來就係生命既本能,去放生其實只係睇呢件事你有冇發心去做,同出發點係咩,結果佢係生係死,呢D係佢既做化,就既係話發心去做一件好事,你唔洗咁多疑慮,如果唔係你永遠都唔會去做!

評分

查看全部評分

多謝分亨............