新會員登記
搜索
樓主: ar_ta

淘點充值券7月中作廢

將港幣按照中國銀行牌價轉成成人民幣,再扣少許手續費?

我少系淘寶買嘢,但系我記得好似系好多都可以用信用卡哦。

而且,支付寶官網充值頁面,我真系記得一定可以用信用卡了。唔知系咪非要帶“銀聯”LOGO的信用卡了。因為大陸各銀行的信用卡,99%都系銀聯的。
rambo23 發表於 9-6-2012 11:31
將港幣按照中國銀行牌價轉成成人民幣,再扣少許手續費?

我少系淘寶買嘢,但系我記得好似系好多都可以用 ...

國內信用咭一定可以, 但我地唔係...
依家愈來愈多商鋪可以用信用咭, 但有d都唔得

d人話扣手續費, 係因為個rate無咁靚, 事實係咪就唔知喇~
ar_ta 發表於 9-6-2012 11:39
國內信用咭一定可以, 但我地唔係...
依家愈來愈多商鋪可以用信用咭, 但有d都唔得

申請中國銀行的雙幣卡咯,記得帶“銀聯”標誌。而家銀聯越來越好用啦!

尤其系亞洲各國。我哋去泰國根本就唔洗去exchange唱銀紙。直接帶卡去泰國有銀聯LOGO既ATM提款。翻來系按照當日中國銀行人民幣對泰銖的匯率結算的。非常划算。

比如話:今日中行 人民幣對泰銖牌價系 1:4.97  ; 我哋用銀聯卡系泰國有銀聯的ATM上直接提款,扣手續費之後,大概系 1:4.90左右,抵過去exchange好多啦。
rambo23 發表於 9-6-2012 11:45
申請中國銀行的雙幣卡咯,記得帶“銀聯”標誌。而家銀聯越來越好用啦!

尤其系亞洲各國。我哋去泰國根本 ...

我之前有張雙幣, 不過取消左(因為好少返大陸)
我反而....諗緊真係返大陸開戶....人仔值錢過港幣
不過都係諗下先, 前排一次過淘左好多野, 呢排無銀忍手中, 所以可以window shopping
ar_ta 發表於 9-6-2012 12:09
我之前有張雙幣, 不過取消左(因為好少返大陸)
我反而....諗緊真係返大陸開戶....人仔值錢過港幣
不過都係 ...

關鍵而家人仔系出外好用啊!!!
rambo23 發表於 9-6-2012 12:14
關鍵而家人仔系出外好用啊!!!

港幣愈來愈無用, 唔值錢
ar_ta 發表於 9-6-2012 12:18
港幣愈來愈無用, 唔值錢

起碼有金牛啊,唔似人仔,帶幾皮嘢,好似帶幾舊磚甘。。。。
ar_ta 發表於 5-6-2012 14:48
唔係間間都可以用信用咭, 而且用信用咭感覺唔多安全咁.....
唔通要上去開個戶口先得, 唉~~好麻煩 ...

師姊你好!我還是建議你去一次深圳開一個銀行戶口較安全和方便,但首要的條件是你要有一個中港通的電話,因為當你在網上付錢時,銀行是會發一個電話訊息給你一個密碼你才可以付款的。如果你沒有這個的話,那你也不用想了。只可以找朋友代行吧!
rr1628rr 發表於 9-6-2012 13:08
師姊你好!我還是建議你去一次深圳開一個銀行戶口較安全和方便,但首要的條件是你要有一個中港通的電話, ...

師兄~係喎~你都有去淘寶的.....
你意思是...在大陸開戶, 付款也會給sms??
是的!如你想知長細情形,你給我電話,我告知你怎辦吧