新會員登記
搜索
查看: 11698|回復: 34

[小知識] 新手常見問題

1)帶牌禁忌
答:一般來講,有幾點大家要注意:
a) 行房一定要除牌
b) 不能把聖物放在能用腳對住既地方
c) 正牌如無特別理由,請不要底過腰以下

2) 是否一定要念經?
答:以正牌為例,其實不是一定要念經才可佩帶,念經只是一種尊敬,而不念不代表佛牌不保護你,而所有正牌都沒有什麼起動!

3)女性月事,及去洗手間能不能帶牌?
答:絕無問題,只要確保手清潔才觸摸聖物!

4)是否價錢越貴,越有名氣既牌才最有效果?
答:一定不是,只是收藏價值高底而已!

5)是否有廟盒一定係真牌?
答:不是,廟盒也可有假

6) 帶牌是否一定帶單數?有鍊上有否分排位?
答:在泰國舊一代,雙數視為不吉利,所以帶牌一般都只帶單數,如帶雙數會分鍊,但現代人信而不迷,一切隨心,所以一鍊帶雙數佛牌亦大有人在,可一前一後,只要自已鐘意,有何不可,只要誠心,放下無謂執著,先係正念,而牌有無分排位,一般來講,只有神壇會分級,佛牌只要平衡帶得舒服就可以!

此貼會不斷補充資料,歡迎更正

評分

查看全部評分

想問問,如果有別人掂過自己塊牌,而我又唔知佢雙手係唔係乾淨,之後咁可以點做??
請威哥指教.
威哥解釋得好清楚呀....

一般來說不知者不罪,但如真的想心安理得,可比龍婆加持
羅拉 發表於 6-8-2011 17:55
想問問,如果有別人掂過自己塊牌,而我又唔知佢雙手係唔係乾淨,之後咁可以點做??
請威哥指教.

人地隻手唔乾淨去掂你個佛,係佢唔尊敬個佛又晤係你唔尊敬,所以怕勿,佛有慈悲之心,唔通佢錯會怪你咩!正等於你揸架車停左係紅燈前,而另一單車自己冲去你架車,跟住揸單車果人死左,唔通你要坐監

謝謝各位指教。
羅拉 發表於 6-8-2011 17:55
請威哥指教.

如果不放心可以比可以比龍婆加持
tsui.billy 發表於 7-8-2011 02:05
如果不放心可以比可以比龍婆加持

知道了,非常感謝。{:6_292:}
羅拉 發表於 7-8-2011 02:16
知道了,非常感謝。

我鍾意你嗰張大頭照,很可愛
tsui.billy 發表於 7-8-2011 02:18
我鍾意你嗰張大頭照,很可愛

謝謝你啊。
我仲有好多佢哋的相片想同大家分享,不過唔知貼邊好。