新會員登記
搜索
樓主: ar_ta

[天神] 純粹呻下~工作的煩惱鎖碎事

TA姐﹐加油啊{:6_328:}
我知你辛苦同唔開心,得閒揾我吹兩野,包你好開心{:6_296:} {:6_296:}

經驗分享: 我的團隊上任 Leader 是一個硬/惡/語氣不好的人, 意思是隊員有什麼 idea 都給他推翻, 加上他較惡, 所以日久隊員們都不敢表達自己意見, 所以隊員沒士氣,

登錄/註冊後可看大圖

最近幾個月那個 leader 轉 team, 由我接管, 隊員很主動給我幫忙解釋隊中日常運作, 有什麼新的 idea 都會走來跟我說, 全部都為我們團隊好, 我叫他們做的事他們都很給力的做, 而最近我的上司 (女 boss), 一個和我理念相同的 boss 也在會議中讚我們團隊做出成積來  

登錄/註冊後可看大圖

已和我同級的幾個隊目, 有一兩個在我剛加入公司時態度是極不合作, 因為我有時要他們的配合才能完成, 帶了師公3-4 星期, 這兩個龜蛋態度有著明顯改觀, 而我對上兩級的 boss, 有時會 assign 一些工作給我, 做得不合他心水的, 從來不會罵, 而且會教路, 這就是我最近帶了師公的感覺 ...  

送你一個師公牌你配帶上班, 人緣....針對.....仇視....會有所幫助, 避險也一流  發短信給我取牌子吧, 我要焗朱排飯凍 0 茶 加你能力內的捐款到慈善機構, set 一個日子如果都沒有改善 (e.g. 2 months), 就打算轉工或者嫁人  

評分

查看全部評分

羅拉 發表於 26-5-2012 13:01
TA姐﹐加油啊
我知你辛苦同唔開心,得閒揾我吹兩野,包你好開心  
...

謝謝拉姑!
好呀,得閒找下你
你推介的劇集令我好好的調劑架喇^_^
piggy915 發表於 26-5-2012 13:12
經驗分享: 我的團隊上任 Leader 是一個硬/惡/語氣不好的人, 意思是隊員有什麼 idea 都給他推翻, 加上他 ...

師兄,很高興聽到你工作的成果及順利
也很感動你成日都幫我!
你說得對,給自己限期!不過,嫁人都要工作架!哈哈!
那我找一間好味的焗豬扒飯先^_^
ar_ta 發表於 26-5-2012 13:34
謝謝拉姑!
好呀,得閒找下你
你推介的劇集令我好好的調劑架喇^_^

傷風、感冒又咳﹐冇乜整野食﹐食咗藥好累{:6_333:}
推介劇集冇問題…我哋鐘意d劇差唔多{:6_295:}
遲d再戰九龍城{:6_337:}
ar_ta 發表於 26-5-2012 12:18
謝謝師兄~
我份工同打雜無分別, 性質就像懲教處+醫院, 不過有開心的地方, 所以以往未想過離開( ...

唔通系懲教處的醫院嗎?{:6_339:}

尤其華人聚居的社會,任何工作環境,始終系人事第一。無論你對人,還是人對你。

處理唔好人事,你有通天本事,都施展唔開。個個都睇你唔順眼,上司亦會壓制你。

處理得好人事,好多人本事有限,亦可漁魚得水。撈得都唔會差。

所以,無論你系咩人,做緊咩性質既工作,我相信好大部份精力都要用黎處理同事與上級之間的關係。

一份穩定既工作難求。一個與同事相處的融合既工作環境難求。。。。
頭像被屏蔽
ar_ta 發表於 26-5-2012 00:40
師兄, 再做同一類的工作, 其實有些情況也是一樣的.....
其中一個大問題, 我要3個月通知期, 我無咁大勇氣q ...

放心啦師姐,好人自有好報
羅拉 發表於 26-5-2012 14:23
傷風、感冒又咳﹐冇乜整野食﹐食咗藥好累
推介劇集冇問題…我哋鐘意d劇差唔多
遲d再 ...

拉姑, 你也要多多休息喇~
我就之前感冒菌令對眼濛濛, 依家就耳仔同喉嚨痛
等大家都精神晒, 就一齊去九龍城喇
rambo23 發表於 26-5-2012 15:08
唔通系懲教處的醫院嗎?

尤其華人聚居的社會,任何工作環境,始終系人事第一。無論你對人,還 ...

師兄~不是呀! 只是性質有點似而已
其實有人既地方就有是非, 無法以前幾百人, 定依家幾十人既地方, 都係有著不同的是非, 好討厭~
我慶幸同依家既同事感情好好, 只係一個阿頭黎到, 就攪到滿城風雨......
依家做人處理都係低調d, 我係打份工, 唔係去賣命
Mo_Wong 發表於 26-5-2012 19:12
放心啦師姐,好人自有好報

謝謝你~~

我也開心, 呢到咁多師兄姐的力撐, 但願好快有好消息!!