新會員登記
搜索
查看: 2717|回復: 12

[分享] 心灰意冷

因為信佛,我又得
從1999年我去泰國時用左2萬thb請左一個somdej,看似好運既開始!2006年我去換殼,結果個somdej比條PK拿去我支突goot之後,我黑仔好多幾年,不過總算渡過,講真唔算好差,在這期間我還可以花成十幾萬周圍尋求還我好運既佛牌,因為此原故,我看見很多我以前未見過人與事,有得有失

我現在已經好厭倦,什至開始討厭佛牌,因為這樣東西只帶來迷信,浪費金錢,時間,更失望既,因為信人、幫人,我無lala招惹很多很多很多不必要既既麻煩同事非,可能我真係太天真啦。
是對是錯,從今日起,我唔會再理,學下佛算啦!
再見

頭像被屏蔽
總是好開始,找尋佛牌後的真理
是佛陀留給我們的法,和離[苦]之路
拿去我支突goot?
somdej換殼果陣俾人偷左支特括{:6_304:}
佛牌嘅出現,係令更多人學習佛門嘅道理
相信因果,因緣際會
人嘅一生只係南柯一夢
學放下,方能自在
学会放下,方能自在!希望我能系不久将来可以学会!谢谢!
頭像被屏蔽
其實可能應該恭喜你,你今日有呢個諗法,
可能係你機緣到,踏進學佛之路第一步
咁又唔洗講到心灰意冷咁負面既,可能這只是比你一些考驗,希望你能渡過。
佛陀教誨中的"慈悲"你能應用到嗎?
不論對方是誰,有幾熟識或者是陌生人,不論他所做的事情有幾錯,
如果你都能對他"慈悲"原諒他的過錯,對大家都係一件好事,
而且對你的修為亦都係一種挑戰和考驗。

有十幾萬比你周圍請牌,都唔至於好差姐{:7_354:}

再者,幫人唔係壞事黎,唔帶佛牌都應該幫助有需要既人
其實應該恭喜樓主
這才是大智慧
斷絕貪嗔痴