新會員登記
搜索
樓主: 肥仔熙

今日無意中發現依尊佛......

多謝rambo23師兄加分~ 日本漫畫成功之處就係有充份嘅資料搜集,有時遇到專門情況,例如:佛學、醫學、棋藝、茶道、花道、武道...等等,都會找當地專門協會或專家作顧問,而且日本漫畫家通常有編劇,故事資訊真實性會較高。

評分

查看全部評分

roy1881 發表於 12-5-2012 16:00
多謝rambo23師兄加分~ 日本漫畫成功之處就係有充份嘅資料搜集,有時遇到專門情況,例如:佛學、醫學、棋 ...

我都覺啊。

所以睇漫畫唔系外界所認為既膚淺和幼稚、未成熟咯。
rambo23 發表於 12-5-2012 16:13
我都覺啊。

所以睇漫畫唔系外界所認為既膚淺和幼稚、未成熟咯。

非常同意!!!而家好多教科書都用漫畫做輔助,如果叫我睇全文字嘅三國演義,我寧願睇漫畫版嘅三國志,易入腦又有趣,考試實冇問題啫。{:6_296:}
roy1881 發表於 12-5-2012 18:06
非常同意!!!而家好多教科書都用漫畫做輔助,如果叫我睇全文字嘅三國演義,我寧願睇漫畫版嘅三國志,易 ...

系咯,我第一次睇三國演義都系大陸版既公仔書...
rambo23 發表於 12-5-2012 18:18
系咯,我第一次睇三國演義都系大陸版既公仔書...

{:6_327:}{:6_327:}{:6_327:}