新會員登記
搜索
查看: 1930|回復: 10

印祖劝念佛偈墨迹

印祖劝念佛偈墨迹

(说明:此墨迹载于王应照居士《阿弥陀经直解》,1923年上海世界佛教居士林出版)

印光大师撰
  悲哉众生,无所恃怙。孤露竛竮,如逃逝子。纵闻佛法,依教修行。自力劣弱,难破无明。猗欤世尊,慈悲心切。四十八愿,三根等摄。普令众生,信愿持名。仗佛慈力,带业往生。以果地觉,为因地心。感应道交,如磁吸针。如来恩德,穷劫莫赞。唯冀含识,悉副佛愿。

c hing都好有心機搵資料。。。。。

評分

查看全部評分

在其位,謀其事!宗教系我興趣!重有亦想為佛教,為人們略尽自己一點點綿簿之力!
SAM888888 發表於 8-5-2012 09:12
在其位,謀其事!宗教系我興趣!重有亦想為佛教,世人略尽自己一點點綿簿之力! ...

其實我一直系度思考,點解冇人將佛經翻譯成現代人所講的白話文呢?甘樣更加利於傳播佛教啊....
不如,師兄你來,今日從金剛經開始,gogogo~
rambo23 發表於 8-5-2012 09:15
其實我一直系度思考,點解冇人將佛經翻譯成現代人所講的白話文呢?甘樣更加利於傳播佛教啊....
不如,師 ...

翻譯成現代人所講的白話文??

其實d文言文唔系好難明,睇下睇下就慣架喇!
重有每事最好自已出-出力,先會有深刻印像!凡事豈有唾手可得之理?
{:6_294:}{:6_327:}{:6_294:}
多謝分享
其實市面上都有經文譯本, 可以多逛佛店, 素食店
金剛經都有, 以前我結緣俾一位朋友

評分

查看全部評分

SAM888888 發表於 8-5-2012 09:23
翻譯成現代人所講的白話文??

其實d文言文唔系好難明,睇下睇下就慣架喇!

哈哈,甘師兄讀書時D國文覺唔覺垂手可得啊?
文言文, 我好喜歡, 所以好少會去睇譯本, 但係有時某d字眼, 可以有唔同解釋/唔明點解時, 看下都無妨, 作為一個參考{:6_296:}
rambo23 發表於 8-5-2012 09:38
哈哈,甘師兄讀書時D國文覺唔覺垂手可得啊?

首先,我地讀書時老師授課系佢地責任,簡單黎講,並不算垂手可得,起碼我都要用心上堂!
2:本人只系作-論壇板主,概然已揾佐d好帖出黎,冇必要將佛經翻譯成現代人所講的白話文!除非本人愿意同有時間!你睇唔明,我都冇辨法,只好講句唔好意思!{:1_1:}:handshake