新會員登記
搜索
查看: 7140|回復: 32

[討論] 帶佛牌數量方法! (PS: 最好可留言原因!)

佛牌帶法! (PS: 最好可留言 個人見解 !)
發起這投票其實只是想 新手 或 想知道其他人帶牌數量和方式!
從而可自我思考帶牌價值方法! 我相信很多在只帶一個牌的師兄之前是帶不少於一個的....

請分享各位對此事的 個人見解 ,我亦相信在此留言只是為了分享個人見解 ! 而不是對其他方式的指罵....
當然如有 經典 說明也希望可分享一下好等 小弟等新手 可以吸收更多資訊 !

(PS: 只是以 正廟正法 佛牌 聖物 作投票 ! 從來 正陰不相近 !)

方式: 可投2票 1-6 , 7-11 和 12

1-6 以 數目位置 來帶牌
7-11 以 法物 和 佛牌 的思量
12    只帶單個的因由?
多選投票: ( 最多可選 2 項 ), 共有 94 人參與投票 查看投票參與人

投票已經結束

19.47% (22)
2.65% (3)
10.62% (12)
13.27% (15)
0.88% (1)
10.62% (12)
6.19% (7)
2.65% (3)
0.00% (0)
0.88% (1)
7.08% (8)
25.66% (29)
您所在的用戶組沒有投票權限
個人見解>
佛牌 聖物 是為使一般善信有實質物件在身邊從而 不會因一時衝動等 忘記行善...

帶單數的說法 我個人覺得是 泰國人是覺得單數是幸運的數目 所以才有帶單數的說法!
作為一個真心為他人著想的人(如僧人) 他們覺得單數是幸運的數字 所以都教善信帶單數亦不為奇!
但作為佛寺 會對帶2個佛牌的人 不理不得其門而入嗎? 可能僧侶看到身上2個牌 和你說多請一個好 單數!
他的出發點只是因為 泰國也有僧侶覺得單數是幸運數字 而僧侶只是想你比較幸運 就只是這樣.... 他們從來沒說過不能只帶2個!

但我個人覺得最可惡的就是 某些牌商為了多出貨 所以就牌必須是單數!
在香港因為少人可以去廟請牌, 所以多數在牌商請, 當某些牌商花言之下 一傳十 十傳百 下...
只是出於僧侶希望善信 比較幸運 的心意變成..............

我的分析是> 只帶著2個佛牌 去泰廟 不會不得其門而入 在師傅LP面前一樣會幫你念經
細心想想只帶2又有什麼問題了? 只是泰國本地對單數覺得比較幸運而非必須單數!

當然我是解讀成 可以的就單數 但雙數也無不可!

評分

查看全部評分

回復

隨心
何必汁着?

評分

查看全部評分

回復

師傅教落 如果重量大小SIZE大致相同 中間的永遠係最高神級的位置 期次係左 之後係右
如果SIZE 唔同就用平衡作標準 但最好始終係大小SIZE相同中間放佛 (亦都好睇D啦)
致如法物 我習慣頸背 因為前面掛晒牌
數量方面 除心啦 123456789都得
有力既一個都得啦 使鬼掛咁多出街咩 又唔係牌商 又唔係打仗

評分

查看全部評分

回復

頭像被屏蔽
{:6_327:} 真心欣賞 c hing 這個貼!

我自己供請佛牌,有三不請:

1, 陰料陰物 絕對不請!  

2, 有 "自身像" 或 "魯史" 不請!

3, 有"LP料"不請 (如 頭髮、鬚、袈裟、指模 . . . 等等)
帶牌 帶 1,3,5,7,9 ,因為有 白衣阿贊;黑衣阿贊 和 尚阿贊 . . .  向我講過 要戴 1,3,5,7,9  . . . 所以就跟"傳統"!{:6_327:}

回復

頭像被屏蔽
而家帶六個牌一條鏈~
因為全部都係魯史~所以唔洗分~
回復

C兄,可否分享,為何你有3不請原則呢???賜教~第一點唔洗講了,我都唔帶陰。{:6_322:}
回復

唔洗甘執著。

我覺得都系大細、重量、系同一條鏈中平衡到就得啦,當然,佛可以系中間最好系中間啦,系咪?

除左正陰唔好同鏈,法物和佛牌同鏈冇乜問題啊,大把人甘帶。但我個人都系一般前后都系佛牌。冇法相D嘢,我少掛響身,一般都系帶包或者褲袋內。

其實,我而家一般都系帶一塊牌,心靈上非常平靜。一邊帶牌,一邊修行,一邊瞭解佛教,一邊積福。一邊進步。。。
回復

rambo23 發表於 7-5-2012 09:21
唔洗甘執著。

我覺得都系大細、重量、系同一條鏈中平衡到就得啦,當然,佛可以系中間最好系中間啦,系咪? ...

師兄 大家一齊努力哦!
回復

頭像被屏蔽
rambo23 發表於 7-5-2012 09:17
C兄,可否分享,為何你有3不請原則呢???賜教~第一點唔洗講了,我都唔帶陰。 ...

因為 我自己 已跟左位和尚阿贊,同埋冇修"魯史"法,所以就唔供請"自身像" & "魯史"。

回復