新會員登記
搜索
樓主: suetpool

[求教] 想問下如供請佛牌香港那裡有???

咁那裡買先安心?
新手去牌商請蝴蝶牌九成俾人劏到一頸血!仲有可能係假牌
頭像被屏蔽

{:6_292:} 唔好嚇佢啦 {:6_296:}

其實 先在這裡睇多d,唔好急住要請,供請佛牌也要講緣份,先要合眼緣,再睇自己的付擔能力。

佛牌 唔係 飾物咁簡單,先多了解就更穩妥 {:6_294:}

蝴蝶牌 正路就係 古巴傑仕拿 夠勁,但也有其他不錯的。

你可以先睇多D,我會推介你行行九龍城,但就千其唔好被人sell到!{:6_336:} 一sell你既,就多數易中招!

歡迎pm交流 {:6_292:}
最好搵個有經驗既人陪你去牌商請!或者上網佛牌壇請
八卦一問,其實師兄/師姐想搵大模定細模
依到的師兄佛牌都是正宗的,只不過你要指定一些類型就要等!
出面的一係有假,一係砍死人,唉!同埋你想要蝴蝶係要人緣還是你只係覺得蝴蝶靚呢?
如果要人緣好,師兄們好多靚野都好好架!請教一下賣開牌個幾個師兄啦!
suetpool 發表於 4-5-2012 00:35
想供請蝴蝶牌...!!

我不會分有開光還是沒開光!也不會分 師傅牌 徒弟牌....
但如果我要請牌....
先在網上牌商的 圖片 比對出想供請的一個! 再找相關資料!
之後 再在 GOOGLE 打上 假XX (PS: XX = 牌名)
看看假的和真的分別在那? 吸收一定 資訊 (PS: 資訊不等於知識.... )
再去可供請的地方找尋... (PS: 看你緣份了! )

個人分析>
蝴蝶牌
四邊平行 (因為蝴蝶牌出名如美術品! 留意特殊符咒!)
左右對稱 (因為無分大小2位印度神所組成!)
色澤亮麗 (不會覺得不自然的上色!都說明是像美術品!)
紋理清晰 (廟宇僧侶用心所造!一般紋理不含糊! 有如師傅向佛心一點也不含糊一樣!)
一般都有古巴師傅的名字.... (但不一定有!其實名字在不同年份會有一丁點不同....)
(PS:以上只是個人見解... 致於 師傅牌 徒弟牌 在下不懂分析!)

供金 3X2CM 看過 300以上 4X5CM 看過 5000以下
以同料多少寶石符通等而定.....
但你要有心理準備... 因為....
蝴蝶牌本身美觀 最好也用美觀的殼....
而美觀當然和金錢成正比....
妹妹,你呢種問題系最難回答的,因為涉及知識太廣。

廣告時間到啦,建議你睇下此文:

http://www.unitehk.com/thread-9993-1-1.html