新會員登記
搜索
查看: 7483|回復: 13

香港放生活動

各位師兄師姐好~ 第一次在這裡發帖, 有位師兄不會上網, 托我來留言,
他定期有辦放生活動, 有時一個月2次, 一個月1次都有, 有時在香港, 有時在內地,
他希望我能幫他說一下, 呼籲大家一起參與放生活動, 歡迎大家參加 ^^
他的電話: 9352 0150 小黃

下次在5月28日閏月四月初八也有放生活動, 會跟廣州跟深圳的師兄們一起坐船出海放生.... (這次比較有錢, 難得出海^^)
如果想參加的, 請聯絡小黃留位... 因為人數有限^^

平時如果想參加放生活動也可以聯絡他, 平時多數在荃灣放生

以下是上次放生的照片,

要放生的水族兄弟們
IMG_0865.JPG IMG_0869.JPG
IMG_0868.JPG IMG_0866.JPG

魚檔姐姐幫我們推到放生地點...太重了

謝謝大家!
善心善心
哎呀 師兄 我都想係荃灣放生好耐既啦 我想問問呢 荃灣邊到放生好d既
請問有宗教儀式嗎?
請問放生是由居士主持,
還是由上師/龍婆帶領?
會有宗教儀規嗎?
有勞師兄!
頭像被屏蔽
c兄請問收費多少?

有否宗教儀式、需要多少錢,請說明!{:6_326:}

复制搜索
因為關係到金錢上的問題,都系講清楚好一點,謝謝!
复制搜索

复制搜索

但師兄們有無睇過新聞,"放生"有時會變左"放死",同埋係咪要師傅做法事好d呢?我個人意見不如捐去D機構或者廟會唔會好d呢?(個人意思不喜勿插哦{:6_320:})
原來今年有閏四月我有舊曆生日呀
功德無量,不過睇唔清楚放生既系咩呢?