新會員登記
搜索
查看: 2829|回復: 14

[分享] 呻下先

好老實丫,小弟開頭帶牌都係因為以為帶左之後就曉飛咁,要風得風要雨得雨{:6_326:}..點解?小弟第一次請牌係幾年前,個店員講到點點點,因為我唔識,又無朋友識,就懞下懞下咁用三千幾大元請左一個新牌返屋企...{:6_303:}

到幾年後既而家,開始明白帶牌,唔係你可以想點就點
而係提醒你要記住佛,唔好忘記佛,做多d善事等等...
早排,有位同事一齊食反,佢知我有帶牌,於是好興奮咁拎左條頸果揪牌出黎''喂,掂唔掂先~''{:6_338:}
我'立'一'立',有9個牌,佢又好詳盡咁介紹咩牌咩牌等...到食完反,果位同事開始大吐苦水....
''唉,前排呀,勁黑仔,又唔見USB(佢做野用),呢排呀,又係咁做錯野比上司鏟(我同佢唔同部門)...點解帶左好似無帶咁既~~''
我同佢講,個個人都有自己既業,佛牌都係助緣黎架姐,要做下善事迴向下,應該會越黎越好架喇等等....
跟住佢竟然咁樣講''嘩!又要做善事又要性咁麻煩,咁我帶黎做咩呀..''{:6_300:}
之後因為佢突然有些事要走,留低我一個...
講左咁耐,大家應該明白佢係一個點樣既人,我唔係想講佢係咩人,而係想講..
如果你係一心想要幾勁幾勁既牌都無用..點解?第一,你唔信..第二,善事你又唔做,想要福報?又問我點解會咁黑,自己又檢討一下自己既工作態度,呢個世界無免費午餐囉!{:6_299:}
好,呻完,多謝收看{:6_330:}

評分

查看全部評分

''嘩!又要做善事又要性咁麻煩,咁我帶黎做咩呀..''

習慣就好.......有時間咪開導下佢囉, 佢聽唔入耳都冇法架喇
寫得好,唔知d牌商睇完有什麼感覺呢!{:6_295:}
講得好好呀{:6_327:}
thanks for sharing{:6_327:}
謝謝分享,對好多無宗教信仰嘅人黎講,佛牌只係一件工具...唉,一啲都唔會尊重佛牌本身意義,希望多啲人真正去認識佛牌,認識佛門嘅道理。
多謝分享{:6_327:}
頭像被屏蔽
其實講帶佛牌,我相信十個人有五個係諗住佛牌有幾勁,
有幾神化!兩個為型為靚!兩個為收藏!得一個先係真正信佛!
好多人都有帶牌 但佢地唔識點帶牌 只管帶上頸上 其他咩都唔理 之後無效果就冤件牌無力 冤個牌商d貨唔靚 ,其實部份牌商是低死的 當d佛牌係商物 從來唔會教人點帶牌 只不斷sell人請牌 d人唔知方法件牌當然唔work 。
頭像被屏蔽
{:6_341:} 心不善;則 . . . 乜都唔通!