新會員登記
搜索
查看: 1873|回復: 3

貴州荔波第二彈-鬥牛之鄉--甲良鎮

c.jpg i.jpg a.jpg j.jpg b.jpg d.jpg h.jpg f.jpg g.jpg e.jpg

五一假期第三日,一早當地的朋友已經邀約我哋全公司齊娃娃去距離荔波縣城大概30公里的甲良鎮睇鬥牛。甲良鎮屬於荔波縣下屬鎮,以布依族為主,俗稱鬥牛之鄉。
【圖1】為出發的路上,特登仲買左一定有當地特色的斗笠,防曬!
【圖2】來到甲良鎮路口,有雕刻的大石和2隻銅牛。
【圖3】鎮區里,今天日鬥牛節,又遇上趕集,人山人海。
【圖4】先到當地朋友屋企吃飯。當地冇我哋習慣的高凳坐,全部系D板凳仔,有肚腩的我,好Q辛苦。
【圖5】大家請注意啦,就系遠近聞名的‘臭酸’之前介紹過,我就唔重複介紹啦,大家認住,來到荔波,我勸大家唔好吃,除非你身掛3、5、7塊牌,后掛符通腰陀擋降貝,可以一試。。。。
【圖6】吃喝中。。。
【圖7】來到鬥牛現場。。。好多人。。。
【圖8】現場,氣氛高漲,氣溫亦都高漲。。。
【圖9】出場啦,可惜現場氣氛極之熱烈,我無法拍照。。。。鬥下鬥下,我覺得太殘忍,睇唔落去啦,,,就走左出來。。。
【圖10】離開現場,真系人山人海,圍牆上面都坐滿左人。。。

評分

查看全部評分

又一好post , 謝謝分享{:6_327:}{:6_327:}{:6_327:}
認住碟臭酸先{:6_295:}