新會員登記
搜索
樓主: hook282000

[分享] 佛牌與佛教.......

火... [複製鏈接]
cccccccccccccc
頭像被屏蔽
...........
佛牌呢樣野,有時都幾另人誤入歧途,原因只不過係貪婪之過
好多人成日以為找到個勁既就可以幫到自已,世界上邊到有咁著數,成日係到發白日夢以為帶多幾個又可生意成,有可賭錢贏,犯什麼事都避得過
還有現在既風氣搞到好似玩online game咁,成日係到鬥武器咁,真係無眼睇
最後,又時真係覺得太多法相同太多師父啦,神鬼難分,一般人包括我在內都可能以為自已係拜緊神,其實拜緊鬼,又可能拜緊個泥公仔

我個人覺得呢,誤人歧途既系以賣為業但又冇好好地引導初初帶佛牌乜都唔識既無良佛牌商。而唔應該系佛牌既本身咯。

這種事情也是一種魔障。也是修行的一種方式。世間本來就存在各種牛鬼蛇神。。。。魔鬼也會化作和尚身來欺騙眾生。。。。
rambo23 發表於 30-4-2012 17:17
我個人覺得呢,誤人歧途既系以賣為業但又冇好好地引導初初帶佛牌乜都唔識既無良佛牌商。而唔應該系佛牌既 ...

無錯!同意
不過我之前講既,都係好多一般人世俗眼光
頭像被屏蔽
{:6_314:} 好野!
ccccccccccccccccc
佛牌只不過係一種表法 原意d出家眾用黎 報答下d善信 起廟 善事
等佢地掛係身上有一種警醒作用 有壞念頭出現既時候 都會即刻想下
係渦我帶住個佛牌係身 甘樣做唔係甘好渦  (如果有呢種念頭 佛牌就等同一種警醒自己的工具 係一種好事)
同時亦係d出家眾對善信一種回向祝福
但係整下整下 d人一知半解胡亂吹虛 加上 各地各大牌商 商業催谷
人性既貪念 整整下 唔同既佛牌有唔同既功能 一個幾舊水既佛牌可以吹到

收藏 人緣/姻緣 健康 提升智慧、權力 正財 偏橫財 成願/升運/轉運 擋官非/避小人 辟邪/避險/擋災/保平安 擋降 /夢想成真

本來帶下正牌 慢慢修改下自已的習氣 多做善事 明白咩叫因果法則 自自然然自已個人有就所改變 當你少做壞事 自然唔受壞事既果報
但迷途又貪既人又會話 明明我都帶左咁耐啦 點解d運好似仲差dd升得唔夠快 會唔會同某個師父d牌唔夾 又或者陀多幾個唔同功能
之後又唔滿足 又加上聽d神棍胡亂吹虛 正牌 黎得慢 玩陰野 陰野快  大有人在

天下間那有不獲而勞架 鬼佬都識世上沒有免費午餐
如果真係只帶牌 可以不勞而獲
可以提升人緣/姻緣 健康 提升智慧、權力 正財 偏橫財 成願/升運/轉運 擋官非/避小人 辟邪/避險/擋災/保平安 擋降 /夢想成真
天下間仲有邊個甘蠢去修行 去守戒 去出家
佛教講求 因果 業力 自證自悟
可惜 帶牌 玩牌既人多 但又幾多人去尋根 去尋法
佛法究境是什麼再不重要
最重要是能滿足我多少貪念.........................

帶佛牌前先問下自已有多少正信 正念

好好睇咁喎
{:6_330:}{:6_330:}