新會員登記
搜索
樓主: rambo23

[分享] LP SAKON25555坤平佛選料及製作過程.

火.. [複製鏈接]
小小牛 發表於 17-7-2017 17:15
和女生相處, 是要慢慢磨合的了

但唔知真實系咪呢個道理呢?磨合到幾時先得?哎,一切都系謎。
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 17-7-2017 17:20
吓, 要瞭解聲聞乘上座部有幾難  對於佛牌效果的問題, 對法術, 玄學的瞭解需要會多d, 有時就涉及 ...

都唔系甘講噶,國內要了解上座部佛教,真系有D難,寺廟都冇一間。
回復 贊好 反對

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

rambo23 發表於 17-7-2017 17:20
但唔知真實系咪呢個道理呢?磨合到幾時先得?哎,一切都系謎。

嘿嘿, 女人心, 海底針唷
回復 贊好 反對

rambo23 發表於 17-7-2017 17:39
都唔系甘講噶,國內要了解上座部佛教,真系有D難,寺廟都冇一間。

唉, 真係暈低 中國人啊中國人啊, 對得起老祖宗嗎, 對得住歷代的古聖先賢嗎

對於我 e d 濕 9 濕鹹阿伯, 聲聞乘的修證就梗係難 la, 但對於虛雲老和尚座下一個耕田搬泥的鄉下人, 他證到的南傳個邊都未證到呀

由東漢時期傳入中國的佛教先是以小乘為主的, 鳩摩羅什法師早年就是修證小乘的, 后來才轉修大乘 初期中國佛教的高僧, 都很有神通本事, 因為都以修證小乘禪定為起步 所以中國是完完全全具足聲聞乘的《經,律,論》和修證之方法的, 更且, 中國有的關於小乘的論, 南傳個邊都無呀, 話咩去學巴利文和梵文先可以學習到最原始, 最厡汁原味的佛法喎, 兩個字 : 愚痴    只要你大哥是小乘人的根器,又識中文,是完全可以依中國的經教來修證到阿羅漢果位的    
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 18-7-2017 12:24
唉, 真係暈低  中國人啊中國人啊, 對得起老祖宗嗎, 對得住歷代的古聖先賢嗎

對於我  ...

冇辦法噶。
佛教傳入中國2千年,融入太多歷代政治因素同本土文化,完全可以話系一個本土宗教啦。
回復 贊好 反對

rambo23 發表於 18-7-2017 12:43
冇辦法噶。
佛教傳入中國2千年,融入太多歷代政治因素同本土文化,完全可以話系一個本土宗教啦。 ...

唉, 無嘢講, 喫茶去
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 19-7-2017 11:35
唉, 無嘢講, 喫茶去

一盅兩件,吃個包~
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
谢谢师兄分享
回復 贊好 反對

大開眼界
回復 贊好 反對