新會員登記
搜索
樓主: 劍桃太郎

[討論] 大家覺得有咩神或者佛ge牌應該有至少一面?講緊正牌

開光師傅名單 有人話用料 但我唔認同 不過最重要係市場價值不斷上升:lol
亞特蘭提斯 發表於 27-4-2012 09:10
開光師傅名單 有人話用料 但我唔認同 不過最重要係市場價值不斷上升

2509我只收了2塊PAE師傅做的崇迪佛。一塊發過文了,當年比較大眾的版本。價錢唔算好貴啊。不過我帶住真系好順好順。

後來又收左同版本的一塊斑馬紋。這塊好神奇的,約一個藏家出來飲茶,佢話帶幾塊牌俾我睇睇,盒仔一打開,我就睇中了這塊斑馬,幾個鐘頭都唔捨得放手,連本來佢準備專門拿一塊品相很完美的噴3同我講解下噴123知識我都聽唔入,最後請佢轉讓斑馬俾我。。。。

1966年的牌,到現在都有一股清淡的粉牌味。當我心緒不寧的時候,總系拿起我的牌聞聞...

評分

查看全部評分

rambo23 發表於 27-4-2012 09:17
2509我只收了2塊PAE師傅做的崇迪佛。一塊發過文了,當年比較大眾的版本。價錢唔算好貴啊。不過我帶住真系 ...

眼緣是人天生對佛牌的感應
好多人 人魂亦魂 牌商吹邊塊牌好 就請邊塊
跟本無考慮過自己真係鍾唔鍾意 結果無效果就話佛牌無力 點點點...
其實一塊同自己有緣既牌 根本唔洗夾硬請的 佛牌會找人的
試過既朋友就知 如果一件牌同你夾 你會好容易得到佢的 唔需要好辛苦用好多錢請
反而夾硬儲幾個月錢請塊牌返來 效果未必好得過有緣得來的牌的 所以我從來都認為 收藏級的佛牌 同日常配帶的佛牌是兩個市場
亞特蘭提斯 發表於 27-4-2012 10:36
眼緣是人天生對佛牌的感應
好多人 人魂亦魂 牌商吹邊塊牌好 就請邊塊
跟本無考慮過自己真係鍾唔鍾意 結果 ...

非常認同!我2塊覺得好有緣的牌,都正如師兄所講,唔洗好多錢,好機緣巧合所得。

評分

查看全部評分

rambo23 發表於 27-4-2012 10:47
非常認同!我2塊覺得好有緣的牌,都正如師兄所講,唔洗好多錢,好機緣巧合所得。 ...

好似2509 PAE的那塊斑馬,人哋系摞出來俾我欣賞下,冇話讓俾我,見我甘鍾意,最後人哋先忍痛割愛讓我。價錢亦都好合適。
難得既系,佢系收藏,塊牌屬於佢,但佢都系放響度多。
我系日日帶住穿州過省。上飛機坐高鐵訓大巴。。。。。

出讓的師兄亦都系一位有正確觀點的前輩,佢都明白,塊牌,跟住我,好過跟住佢。在此,多謝下廣州的DO哥!
感恩!
頭像被屏蔽
亞特蘭提斯 發表於 26-4-2012 23:36
好師傅 好目的 好材料

好師傅等於出名ge師傅?目的好難會知.多數用來整廟.材料.點先算好同重料?
頭像被屏蔽
angelbaby 發表於 26-4-2012 23:39
我有左2年..但唔知係未我有問題..行錯哂D 路-_-..現在想搵D 勁D ,,

面牌夾你新蝴蝶都幫到你.唔夾ge亞贊多崇笛都無用.
請牌睇緣份.自己請未必有用.結緣牌就真係有緣啦

評分

查看全部評分

劍桃太郎 發表於 28-4-2012 00:43
好師傅等於出名ge師傅?目的好難會知.多數用來整廟.材料.點先算好同重料?

1、自己最鍾意邊個師父,有冇參與開光?或者開光的眾師父名單。。。口碑好、出名的有幾人參與?
2、碎牌料,粉牌製作參合的材料,近代好多名牌,都有資料可查的。
劍桃太郎 發表於 28-4-2012 00:43

選料方面,建議睇下此貼:
http://www.unitehk.com/thread-10038-1-1.html
頭像被屏蔽
rambo23 發表於 28-4-2012 09:28
1、自己最鍾意邊個師父,有冇參與開光?或者開光的眾師父名單。。。口碑好、出名的有幾人參與?
2、碎牌 ...

多謝師兄教路