新會員登記
搜索
查看: 41494|回復: 354

[分享] 訪問派更也圖鑑作者後記 - 下集

火... [複製鏈接]
先赞后睇
回復 贊好 反對

非常详细,连我好多唔系好清晰既抑或,都写得清清楚楚啦。冇错,YA KU JUN亲手做的坤平,只有我哋讲既坤平派更也。我都希望睇到既师兄们,唔好再问我‘XXX系咪派更也N期啊?’呢一类问题啦
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 18-12-2017 13:59
乜馬下蘇拉剎加持個所謂第二期, 吾係 阿贊 Jun的弟子私下做完請馬下蘇拉剎幫手加持的嗎
...

YA KU JUN都冇徒弟的
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 20-12-2017 13:56
原來又係d 牌商 9吹

我都問過佢收唔收徒弟啦。
唔收!
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 21-12-2017 14:10
吾收弟子咁點樣宏法呢

你好好睇翻权哥以前个介绍都有写。一心只想修法,心中只有佛陀。
回復 贊好 反對

carloschoi 發表於 21-12-2017 17:14
嚴格到唔收Rambo 兄做弟子囉!
講笑!
詳細係點嚴格法我無深入問呀~唔知去過屈巴周所既師兄們有無聽講過 ...

唔钟意人用电话,应该系唔想人影距相。我地同师父倾计完之后,乌纹大哥想帮大家系侧面影个大合照,师父都摆摆手,走开,话你地自己影啦,并指指距座位上的声明“禁止拍照”。
在讲解过程中,师父自己都有用手机按资料俾我地睇,所以唔钟意用手机应该系误解。
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 29-12-2017 14:06
都啱嘅, 聲聞乘的修行都吾使要求要宏法啲

所谓南传佛教成日俾汉传佛教叫“小乘佛教”囖
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 2-1-2018 11:38
Attention pls, “小乘” 這稱謂是來自大乘經典的 佛語, 非漢傳佛教「叫」出來的啊  

而且聲聞 ...

但好多地方既解析唔系甘样的哦。。。。。难道系以讹传讹?
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 4-1-2018 10:52
基本上由我接觸佛牌  到南傳佛教, 所見所聞的有關小乘和大乘的講法, 偏見和錯謬之處, 俯拾皆是  ...

最流行既讲法就系大乘行人創做出來的名詞用以貶低南传佛教的
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 5-1-2018 20:11
所以我咪話d 人腦殘囉  不過亦好難怪, 佛法太難太難太難了

包括我自己都一直甘以为。。。。。。
回復 贊好 反對